Jdi na obsah Jdi na menu
 


18. 5. 2016

Skleněný trůn (konečně!)

Anotace

skleneny-trun.jpg   Celaene je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ovšem během výcviku se pokusí o útěk a je odsouzena k trestu smrti. Nemilosrdný král vládnoucí železnou rukou jí nabídne poslední šanci – stane se královským šampionem a nastoupí do hry o přežití. Jestliže porazí dalších dvacet tři šampionů, získá svobodu.
   Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaene teď o svůj život bojuje nejen se soupeři, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.

Můj názor

   Všimla jsem si této knihy v knihovně a řekla si - proč to nezkusit? Udělala jsem také dobře. Tuto knihu jsem si naprosto oblíbila, nemohla se od ní odtrhnout a tím pádem jsem ji přečetla za pár dní.
   Hlavní hrdinkou je adarlanský zabiják. Co si pod tím představit? Já jsem uvažovala nad nájemnou vražedkyní, maniakem, co rád vraždí a dalším. Nájemná vražedkyně byla správná varianta. Jmenuje se Celeana Sardothien a strávila rok v Endovieru, což je jistá skála, důl, kam posílají zločince na smrt. Bylo obdivuhodné, že tam Celeleana přežila rok a to bez psychického i fyzického zhroucení. Normálně tam přežijete tak dva týdny.
   Jednoho dne si pro hlavní krdinku přijel princ a Celeana pochopila, že měla přežít. Že to byla jen zkouška. Princ jí totiž dal nabídku, která se neodmítá: Buď budeš soutežit o titul královské bojovnice (neboli člověka, co za krále odvede špinavou práci), nebo zemřeš. Celeana tedy nemohla nic, než nabídku přijmout. Odvezli ji tedy na hrad, který měl přízemí z kamene a zbytek ze skla, a přidělili jí pokoj, hlídku, aby někoho nezabila a také výcvik s generálem stráží, Chaolem.
   Musím nutně podotknout, že se v tété knize vyskytuje magie. No, spíš už vlastně ne, král ji nechává vyhubit. Ale pojďme dál. Celeana nabere na váze, na síle a dokonce se pomalu spřátelí s princem i Chaolem. A také s návštěvou hradu, princeznou Nehemií.
   Postupem času se blíží utkání s dalšími kandidáty. Celeana, vysílená bojem, leží na posteli a povšimne si něčeho zvláštního. Jako kdyby v jedné části místnosti profukoval vítr a to má okna zavřená. Za nedlouho objeví zdroj větru, když vysune kámen ze zdi a uvidí tam dlouhou a temnou chodbu. Nezahálí a jde ji prozkoumat. Je tam rozcestí - tři chodby vedoucí do neznáma. Rozhodne se pro chodbu vpravo. Najde asi 3000 let starou hrobku královny Eleny a jejího muže, krále. Co ji opravdu překvapí, je zjevení ženy, která se ji představí jako královna Elena a věnuje Celeaně amulet na ochranu.
   Dál vám nic prozrazovat nebudu, jen jsem vás chtěla trochu uvést do děje.Konec mě ani tolik nepřekvapil, avšak, nemohla jsem se dočkat na další díl. Celá tato kniha je báječná, opravdu vám ji doporučuji. Momentálně čtu druhý díl. Všichni píší, že je stokrát lepší, já jsem včak na devadesáté stránce a nemohu se dokopat dál... No, tak snad mě kniha překvapí a nakonec mě chytne tak, jako Sleněný trůn.

Informace o knize

Název: Skleněný trůn
Originální název: Throne of Glass
Autor: Sarah J. Mass
Překladatel: Ivana Svobodová
Žánr: Sci-fi a fantasy
Rok vydání: 2015, 1. vydání originálu 2012
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
ISBN: 978-80-7447-901-4

   Omlouvám se, že jsem to napsala až teď, bohužel bylo moc událostí a ani jsem neměla náladu. Doufám, že se Vám to líbí. Mám pocit, že je tato recenze trochu jiná, spíš jako referát na knihu, ale snad Vám to nevadí. Jestli jste tuhle knížku četli, určitě mi napište Váš názor, moc mě to zajímá. :)

Vaše Anemarí ;)
 


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář