Jdi na obsah Jdi na menu
 


21. 2. 2016

Mezi dvěma světy

mezi-dvema-svety.jpgAnotace

   Darcy Patelová odložila vysokou školu a i všechno ostatní jen proto, aby mohla vydat svůj young adult román, který se jmenuje Zásvětí. Dostane šanci, o jaké se spoustě mladých dívek může jen zdát. Stěhuje se do New Yorku, kde nemá žádné přátele a přemýšlí, zda to opracdu bylo správné rozhodnutí. Pak ji ale pod svá křídla vezme parta jiných začínajících i zkušených spisovatelů.
   Druhá linie příběhu se odehrává právě v Darcyině románu, což je napínavý thriller o Lizzie, náctileté holce, které se podaří proklouznout do
Zásvětí", místa mezi životem a smrtí, a přežije tak útok teroristů. Tato nová schopnost Lizzie zaskočí, Zásvětí je nebezpečné, plné potulujících se duší, které čekají na své rozhřešení. Může jim někdo pomoci? A co všechno musí dát Lizzie všanc?

Můj názor

   Když jsem přečetla pár kapitol, byla jsem naprosto naštvaná na spisovatele. Proč dal dvě různé knížky okolo 200 stránek do jedné?! Ještě ke všemu se střídaly - jedna kapitola Darcyin život, druhá její knížka. Poté se  tam však začala ukazovat jistá návaznost a tak vám tu píšu hodnocení.
   Darcyina část mě zaujala spisovatelskými postřehy a nutnostmi nebo jak to nazvat. Bohužel ona sama postava mi moc nesedla. Už zpočátku se projevila její dětinskost a docela jsem si neuměla představit dívku z Indie jako newyorkčanku. To by ovšem nebylo nic tak hrozného, kdyby se neukázala její milostná stránka. Zničeho nic se Darcy zamilovala do své kamarádky spisovatelky (Která napsala knihu inspirovanou životem své bývalé a zdálo se, že ji stále měla ráda.) a já na to moc nejsem. Čímž nechci nikoho urážet, ale spíše upozornit ty, kteří jsou na to hálkiví. Konec byl předvídatelný, což mě docela zklamalo, ale některá překvapení tam byla. Řekla bych, že související s dětinskostí.
   Lizziina část mě zaujala. Zase jiný pohled na posmrtý život, a řekla bych, že trochu duchařiny neuškodí. :) Ovšem teroristický útok jsem čekala jiný. Na druhé straně = v zásvětí mi to nepřišlo špatné. Poskytovalo různé možnosti, např. cestování z New Yorku až na Aljašku. Lizzie se docela rychle zamilovala do jistého psychopompa -  průvodce duší Jamarádže. Pak ale přišla událost, která mi znechutila i Zásvětí. A to byla vražda. Doufám, že vám neude vadit tento spoil, ale nemohu si pomoct. Musím vám prostě vysvětlit, co přeně se stalo. Lizzie se znala s duchem holčičky, která byla zavražděná stále žijícím mužem. Co tedy Lizzie udělala? Snížila se na jeho úroveň a uchýlila se k vraždě. A to mně opravdu vadilo.
   Kniha je zajímavá a pokud vám nevadí ty asi dvě hlavní "příhody", přečtěte si ji. Není to nic namáhavého. Tedy aspoň pro mě ne.

Informace o knize

Název: Mezi dvěma světy
Originální název: Afterworlds
Autor: Scott Westerfeld
Překladatel: Jana Jašová
Žánr: Dívčí romány
Rok vydání: 2015, 1. vydání originálu 2014
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
ISBN: 978-80-7447-961-8


Vaše Anemarí ;)  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář