Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 1. 2016

Den co den

Anotace

den-co-den.jpg   Každý den se probudíte v jiném těle, každý den žijete život někoho jiného. A tak platí jedna zásada - vyhněte se tomu, aby si někdo všiml, že ne jeden den přebýváte v těle někoho jiného, a nepleťte se do jeho života.
Vše je v pořádku až do rána, kdy se probudíte v těle Justina a zamilujete se do jeho přítelkyně Rhiannon. Od toho okamžiku všechna pravidla, podle nichž jste až do teď žili, přestávají platit.
Konečně se objevil někdo, s kým chcete být den co den.

Můj názor

   To, co mě na této knize ze začátku zaujalo, konečně nebyla jen nádherná obálka, ale i název. Den co den. Musím říct, že autor knihu názvem krásně vystihl. Poukazuje v ní nejen na všechny stereotypy našeho života, ale i na ty zvláštnosti, či těžké chvíle. Opravdu mě zaujal Den 5998 (takto jsou nazývané kapitoly), ve kterém se tento zvláštní člověk probudí v těle narkomana. V této kapitole se setkáme s velice zajímavým názorem. A to, že tělo a duše jsou opravdu dvě různé věci. Autor popisuje, že si tělo žádá další drogu, kdežto duše ví, že nemůže. Probíhá tam "hádka" mezi tělem a duší a jediné, co tomu člověku zbývá, je zamknout se ve svém špinavém zaneřáděném pokoji a přežít ten jeden den.
   A tímto se dostáváme k této prazvláštní osobě. Kdo to vlastně je? V knize se o něm něco dozvídáme ve všech kapitolách. Popíšu to tedy jen okrajově. Tento člověk si říká A. Nemůžeme mu určit pohlaví, jelikož se pravděpodobně už od narození stává každým dnem jiným člověkem. Má to určité pravidlo. Vždy se další den probudí v těle dívky či chlapce ve stejném věku, jako je on sám a pár hodin vzdálený od předešlého člověka. A - ta osoba - neví, proč se mu to děje a jediné, co mu zbývá, je snažit se, aby to nikdo nepoznal. Pomáhá mu v tom schopnost proniknout do myšlenek člověka, ve kterém se nachází. Jednoho dne se však probudí v těle Justina a zamiluje se do jeho přítelkyně Rhiannon. Jelikož na ni pořád musí myslet, jezdí za ní skoro každý den v jiném těle. A jednoho dne, jí poví pravdu. Zbytek knihy popisuje vztah mezi Rhiannon a pár věcí se tam ještě přihodí, ovšem, to si už přečtěte vy. :)

   Kniha mě pohltila vždy, když jsem měla čas na čtení. U většiny knížek je konec dokonale předvídatelný a já jsem si myslela, že kniha Den co den do této skupiny patří. Nemohla jsem se však víc mýlit. Konec mě překvapil, a tak mi nezbývá nic jiného, než vám knihu vřele doporučit. I když je to román, myslím si, že i mužské pohlaví by si knížku mohlo přečíst.

Informace o knize

Název: Den co den
Originální název: Every day
Autor: David Levithan
Překladatel: Tomáš Bíla
Žánr: Literatura světová - Romány
Rok vydání: 2013; 1. vydání originálu 2012
Počet stran: 344
Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
ISBN: 978-80-7447-408-8
 

Vaše Anemarí ;)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář